Näin kesän parhaimpien helteiden keskellä (pientä viilenemistä tiedossa) on kiva muistella lämpimiä vaatteita. Koska torkkupeittoni on vasta puolessa välissä ja välttelen uusien töiden aloittamista ennenkuin loppusuoran imu saa minut tekemään torkkupeiton valmiiksi, esittelen yhden rakkaimmista vanhoista töistäni.

Ei käytetä sisällä -luokituksen sai tämä islantilaispaitani. Se on neulottu islantilaisesta hahtuvasta, jonka sisareni osti islantilaisesta marketista joskus vuoden 1985 tienoilla. En uskaltanut neuloa sitä sellaisenaan (oliko kukaan kuullut hahtuvan neulomisesta silloin, en minä ainakaan) vaan virittelin narun anopin rukkiin ja kertasin hahtuvan kaksinkertaiseksi. Miten sitä onkaan joskus riittänyt energiaa? Hahtuva oli vielä hyvin rasvaista, käsiin jäi mukavat voiteluaineet kerratessa.

Kun villa oli tutummassa muodossa lankakerinä, alkoi polttelu tosissaan. Mistä riittävän perinteinen malli nyt jo "todella arvokkaalle" langalle? Kirjasto onneksi pursusi kaikenlaista perinnetietoa, myös islantilaisneuleista. Päätin tehdä mahdollisimman yksinkertaisen paidan, koska olin hieman epävarma miten suureen luomukseen lanka riittäisi. Tällaisen mallineuleen katsoin olevan riittävän islantilainen.

110773.jpg

Itse puseron mallin päätin myös pitää mahdollisimman yksinkertaisena. Jostain 80-luvun lehdestä löytyi ilmeisesti tuo laatikkomalli. Voi sitä ylpeyttä millä neuloin tuota "itse tehtyä" lankaa. Kun käytin paitaa ensimmäisiä kertoja, hikoilun ja tihkusateen yhdistelmä sai aikaan mahtavan lammasfarmin hajun... sitten arvelin että vastoin periaatteitani pesen lähes vastavalmistuneen neuleen. Ehkä kaikki eivät sittenkään pidä lampaista yhtä paljon kuin minä...

Tässä kuvassa olen luokkaretkellä Lontoossa vuonna 1987 tuo ihana islantilaispaita päälläni.

110758.jpg

Tyyli on todella sininen... nuo kenkäni ovat muuten Hush Puppiesit, jotka ostin tuolla reissulla. Kestivät käytössäni noin 10 vuotta. Farkkumuoti näkyi olevan hyvin pilli- ja lyhytlahkeista. Reisissä saattoi sen sijaan olla jonkin verran väljyyttä. Huomatkaa myös japanilais(stereo)tyyppinen kameran sijoittelu. MUOKS!  Nuo siniset olkaimet kuuluvat tietenkin siniseen Fjällräven -reppuun!

Islantilaispaitani on vieläkin käytössä. Ikää sillä on noin 20 vuotta mutta paita on täysin käyttökelpoinen, mikäli ei ole istuvuuden suhteen yliherkkä. Se on vyötärön kohdalta jotenkin pallomainen, mutta ei haittaa paukkupakkasilla.

84372.jpg