Sinne menivät lumi ja auringonpaiste. Nyt vuorotellen rätkii räntää ja roiskii vettä. Pimeää ja harmaata.

2115129.jpg

Malli 3o1n, ranskalainen kantapää, nauhakavennus, koko 43.
Lanka Austermann Step väri 24
Menekki 90 g
Puikot 2½ mm bambusukkikset

Joulupaniikki alkaa iskeä. Lahja-asiat ovat riipinraapin ja joulumenun suunnittelu vielä aloittamatta. Ensi viikonloppuna on luvassa hiljaista aikaa, joskopa sitä sitten saisi suunniteltua asiat loppuun. Ruuat ja niiden valmistusjärjestys, ja lahjalistan täydennys. Nämäkin sukat liittyvät luultavimmin tuohon lahjalista-asiaan. Listassa on jo jokaisen lahjansaajan nimi, ja ajatus lahjasta. Jotkut lahjat ovat edelleen pelkkiä ajatuksia, toiset jo paketoimista vaille valmiita. Tämä on jo kolmas joulu kun annan enimmäkseen neulottuja lahjoja.

Pelkästään neulomaan en pysty viikonloppuna. Paistan piparit aina itsenäisyyspäivänä. Äitinikin tekee niin, miksipä minä tekisin toisella tavalla. Reseptikin on äidiltä saatu. Joulukakuista olen tehnyt oman perinteeni. Teen joka joulu kaksi hedelmillä ja pähkinöillä täytettyä kuivakakkua, jotka kostutan konjakilla. Ne säilyvät viikkoja elleivät tule sitä ennen syödyiksi.

Jouluaattona en neulo. En ehkä joulupäivänäkään. Se riippuu siitä saako joku läheinen melkein valmiin lahjan. Vuosia sitten, kun esikoinen oli pieni ja olin vielä kiireinen opiskelija, isäni lahjasukista oli valmiina vasta toinen. Pakkasin lankakerän ja puikot pakettiin valmiin sukan kanssa. Isälleni sanoin: "Olisitpa nähnyt ilmeesi!" kun hän avasi sukkapakettia. Neuloin toisen sukan jouluna valmiiksi.