989781.jpg

Malli Kurzeme 2c Lizbeth Upitisin kirjasta Latvian Mittens, naisen koko
Lanka Novita Florica (musta ja violetti) ja antiikkinen Wendy Shetland (sininen), molemmat 100 % villaa
Menekki 77 g
Puikot 2½ mm bambusukkikset

Näihin latvialaisiin lapasiin tulee muuten himo. Yhtä mallia kun neuloo niin pari uutta kangastelee jo mielessä. Ihan hyvä kierre sinänsä jos valmiita syntyy silloin tällöin... tämäkin pari menee joulupukin konttiin.

Lizbeth Upitisin kirja ei anna kovinkaan tarkkoja ohjeita lapasten tekoon lukuunottamatta eri maakuntien esimerkkilapasia. Niissä on esitelty mm. erilaisten reunusten tekotavat. Keskimmäisillä sivuilla oleviin kuviin on kaaviot, mutta ei muuta ohjetta. Niinpä on lähdettävä liikkeelle siitä, montako silmukkaa on mallikerrassa ja montako mallikertaa lapasessa, sitten etsittävä sopiva lanka- ja puikkoyhdistelmä. Tai päinvastoin. Valittuun lankaan täytyy löytää sopivan silmukkamäärän omaava lapasmalli.

Tämä projekti onnistui langan paksuuden ja puikkojen suhteen ihan kohtuullisesti, kuten edellinenkin, mutta aina se ei mene niin kuin haaveilee. Minä olen nimittäin äärimmäisen laiska suunnittelemaan ja varsinkin neulomaan mallitilkkuja. Tällä hetkellä puikoilla on hitusen leveät latvialaiset, mutta olkoon. Vastaanottaja on sovittanut tekeleitä ja hyväksynyt väljyyden.